Gør dit Sommerhus vinterklar

Klargøring af sommerhuset

“Har man ikke for længst lukket sommerhuset ned for vinteren, er det en god idé at planlægge en sidste tur derhen, inden vinteren kommer. Så er der nemlig større chance for at undgå ubehagelige overraskelser til foråret”, fortæller CEO Michael Wain Poulsen fra Vardia

Med det milde oktober vejr kan det være svært at forestille sig, at temperaturer under frysepunktet snart er på trapperne. Ikke desto mindre er vinteren på vej, og har du endnu ikke lukket dit sommerhus ned for vinteren, bør du afsætte tid til at forebygge skader på huset i vintermånederne.

“Det er vigtigt at lukke dit sommerhus ordentligt ned for vinteren, så man ikke kommer tilbage til indbrud, vandskade eller andre ubehagelige overraskelser. Og så er det en god idé at tjekke op på, hvordan forsikringen dækker, hvis uheldet er ude,” siger Michael Wain Poulsen.

Hos Vardia er det især frostsprængninger, der præger skadesanmeldelserne for sommerhuse i løbet af vinteren. Skaderne skyldes i de fleste tilfælde, at ejeren har glemt at lukke for vandet, tømme vandrørene eller at der er blevet drejet på stophanen.

Hvis du helt vil forebygge frostsprængninger bør du desuden tænde for varmen i alle rum vinteren over.

Ved frostgrader kan vandrørene sprænge, hvis man har glemt at tømme dem for vand. Det hjælper ikke kun at slukke for vandtilførslen, man skal også åbne vandhanerne og lade det resterende vand i rørene løbe ud. Glemmer man det, og er huset ikke tilstrækkeligt opvarmet, risikerer man, at rørene sprænger.

“Som kunde skal du dog være opmærksom på, at selvom du har lukket for vandet og tømt rørene for vand, vil forsikringen kun dække, hvis du kan dokumentere, at skaden skyldes et tilfældigt svigt i varmeforsyningen,” uddyber Michael Wain Poulsen.

Selvom der er tændt for varmen i sommerhuset, kan der stadig være risiko for frostsprængninger. Alle rum skal have en temperatur på minimum 8-12 grader. Sker der en frostsprængning er det vigtigt, at man kan dokumentere at varmeforsyningen har svigtet, og at man selv er helt uden skyld i dette — fx på grund af lynnedslag eller kortslutning af elvarmen. Det er ikke nok, at HFI- eller HPFI-relæet er slået fra.

Forebyg indbrud i vintersæsonen

I vintersæsonen er en meget stor del af sommerhusene ubeboede, og det er derfor et slaraffenland for tyve. Har man dyr elektronik eller designermøbler i sit sommerhus, bør man tage det med sig, når man lukker sit sommerhus ned for vinteren, for ikke at friste tyven:

“Det er en god idé, at tage dyre ting med sig hjem og så sørge for, at gardinerne er trukket fra. Hvis tyvene kan se ind og konstatere, der ikke er noget særligt at komme efter, er der mindre risiko for, at de bryder ind” siger Michael Wain Poulsen.

Han anbefaler at man holder øje med hinandens sommerhuse, hvis man bor eller opholder sig i området i vintermånederne.

”Nabohjælp er det bedste værn mod indbrudstyve, så aftalt med andre i området, at de lige går forbi dit sommerhus og rydder sne, smider lidt skrald i skraldespanden eller på anden måde får det til at se beboeligt”, fortæller Michael Wain Poulsen.

Men det er ikke kun husets inventar, man skal tænke på. Havemøbler og andre udendørs ting skal låses væk, hvis forsikringen skal dække et tyveri.

“Havemøbler, grill og hvad man ellers har stående udenfor, skal stilles i et aflåst skur. Står det frit tilgængeligt og bliver stjålet, så dækker forsikringen ikke, fordi huset er ubeboet,” forklarer Michael Wain Poulsen og tilføjer, at man naturligvis heller ikke skal have en ekstra nøgle liggende et sted udenfor, fordi tyvene kender gemmestederne.

Her er 10 gode råd, når sommerhuset skal lukkes ned:

  1. Tøm blandingsbatterier for vand
  2. Sørg eventuelt for at stophanen er utilgængelig for fremmede, eller at der kan sættes lås på den
  3. Tøm vaske- og opvaskemaskiner for vand
  4. Tøm eller sørg for at frostsikre toilettet, fx med frostvæske
  5. Lad vandhanen stå åben
  6. Træk gardinerne fra og lad skabene stå åbne, så det er tydeligt, at der ikke er noget at komme efter
  7. Fjern den ekstra nøgle, der ofte er gemt ved sommerhuset
  8. Lås haveredskaber, havemøbler, parasol og grillen inde i sommerhuset eller i et skur
  9. Sæt varme på, så alle rum er minimum 8-12 grader
  10. Arrangere med naboer i området, at de holder øje med jeres sommerhus