Sådan undgår du, at julen går op i flammer

Lyskæder – en god idé?

Snart går turen for de fleste af os til loftet eller kælderrummet for at finde kasserne med julepynt frem. Fælles for rigtig meget julepynt er, at det året igennem befinder sig i et temperaturspænd fra op til 50 grader om sommeren til minus 10 om vinteren, og en vekslen mellem fugt og tør luft. Det mørner desværre materialerne.

Den traditionelle julepynt, som julenisser, glaskugler og diverse juleklip kan måske genbruges år efter år – men de elektriske julelyskæder udgør en brandfare, som mange glemmer i julen.

”Desværre forholder mange af os kun til om lyskæderne virker – og måske til hvor meget strøm, de bruger – men vi glemmer at forholde os til hvor mange år, vi har anvendt de samme julelyskæder og den øvrige elektriske julepynt. Er der sprækker i plasticledningen eller revner i stikkontakten, så udgør pyntet en brandrisiko og bør kasseres,” fortæller Michael Wain Poulsen fra Vardia.

Han opfordrer til, at man tjekker ledninger og stik grundigt inden den elektriske julepynt tages i brug. Og skal der købes nyt, er der også en opfordring.

”Jeg vil klart anbefale, at man køber LED-pærer som julebelysning, fordi de afgiver markant mindre varme og er mere brandsikre end andre lyskilder. Desuden bruger LED-pærer mindre energi, så det er også bedre for miljøet og elregningen,” siger Michael Wain Poulsen.

Derudover er det meget vigtigt, at lyskæder til udendørs brug kun bruges udendørs og omvendt, at lyskæder til indendørs brug kun bruges indendørs. Det vil fremgå på pakningen hvad den er beregnet til. Vær også opmærksom på kun at koble flere lyskæder sammen, hvis producenten oplyser herom på pakken. Ellers må der købes ekstra ledning, så kæderne kan sættes i hver sin stikkontakt. At koble forlængerledning på forlængerledning kan føre til kortslutning og brand.

Levende lys udgør også en brandrisiko

”December er fyldt med levende lys, og de fleste danskere ved, at et væltet stearinlys let kan sætte ild i tørt gran, duge og gardiner. Alligevel sker der rigtig mange brandskader i de danske hjem i julemåneden,” fortæller Michael Wain Poulsen fra Vardia.

Det er dog nemt at forebygge brandene, hvis man husker nogle få gode råd.

I mange danske hjem er julelysene med til at sprede hygge i en mørk december måned. Desværre er den flittige brug af stearinlys også årsag til et øget antal brande. Hvis der først går ild i juletræ eller dekoration, kan ilden hurtigt brede sig og skabe store ødelæggelser.

“En god måde at forebygge julebrande er eksempelvis ved at sørge for, at kalenderlyset står godt fast, så det ikke kan vælte, og at gran og pynt ikke sidder for tæt på lysene. Man kan også anvende brandhæmmende spray på grannet i juledekorationen eller direkte på juletræet. På den måde bliver det sværere at antænde. Og så skal man generelt ikke forlade et rum, hvor der er levende lys tændt,” fortæller Michael Wain Poulsen.

Ud over ild i juledekorationerne er de hyppigste julebrande resultatet af levende lys, som er placeret for tæt ved gardiner eller vælter på juledugen. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på, at stille stearinlys et sikkert sted.

“Undgå at stille lysene tæt på gardiner eller lige under lamper eller andet, som er lavet af letantændeligt materiale som stof eller papir. Det er heller ikke nogen god idé at stille bloklys eller fyrfadslys direkte på bordet. Sæt i stedet lysene på en tallerken eller andet, der kan tåle varmen og tage stearin, der drypper fra lyset,” siger Michael Wain Poulsen.

Er uheldet ude, og står adventskransen i lys lue, er det godt at være forberedt på, hvordan man selv kan slukke en mindre brand. De fleste små brande kan nemlig slukkes uden større besvær, hvis man reagerer hurtigt.

“Når man tænder levende lys, er det en god idé, at have vand i nærheden, hvis der pludselig opstår brand. Mindre brande kan slukkes med danskvand, som man ryster og holder en anelse for flaskens åbning, så det sprøjtes ud på branden. En lidt større brand kan som regel slukkes med en spand almindelig vand eller en lille pulverslukker,” forklarer Michael Wain Poulsen.

Derudover anbefales det at installere minimum en røgalarm i hjemmet, og sørger for at der er batteri på, så man hurtigt bliver gjort opmærksom, hvis der opstår brand.

Tips til en brandsikker jul
 • Tjek ledninger og stikkontakter på elektrisk julepynt. Er der brud eller revner, skal det kasseres.
 • Overvej stearinlys med LED i stedet for almindelige stearinlys med væge.
 • Sørg for at alle levende lys er helt slukket før du falder i søvn – uanset om det på sofaen eller i din seng.
 • Forlad aldrig et rum, hvor der er tændt levende lys.
 • Hav vand i nærheden
 • Undgå at placere levende lys under og tæt på letantændelige materialer som stof, papir og vat
 • Sæt levende lys på en tallerken og ikke direkte på bordet
 • Stil de levende lys sikkert, så børn og husdyr ikke kan vælte dem
 • Brug selvslukkende lys
 • Brug brandhæmmende spray på dekorationer og andre brandfarlige materialer
 • Installér en røgalarm og husk at tjekke batterierne